Vene saaria kiertää, maisemaa vaihtaa, tuulta etsii, myrskyjä kaihtaa. Kitaran soitossa elämän ilo, ulapan kimmellys, auringon kilo.
Syksyn kylmässä usva ja pimeä, saaret ja rannat, vailla nimeä. Satamaa etsit kuin äitisi kohtua, himmeän lyhdyn valo tuo lohtua ...

sunnuntai 5. joulukuuta 2010

Talvitelakointi: Veneen akut, laturi ja sähköjärjestelmä

Veneessäni oli takana kaksi 65 Ah akkua, kun ne sippasi, vaihdoin 72 Ah:ksi.  Kerran minulta hajosi laturin kiinnikkeet ja olin 1.5 kautta ilman laturia.  Ei ollut mitään ongelmia; eihän dieselvene sähköä tarvitse.  Ostin silloin sohvan alle kolmannen akun varalle.  Sitä tarvitsin myös, kun halusin automaattisen pilssipumpun olevan jatkuvasti kytkettynä päälle.  Siihen tarkoitukseen en voinut käyttää veneen varsinaista sähköjärjestelmää.

     3-akku on täysin irrallaan varsinaisesta sähköjärjestelmästä ja käytän sillä pumppuja ja radiota.  Voin siihen kytkeä tarvittaessa myös roikkavalaisimen.  Siitä lataan myös kännykän ja käytin kesällä jonkin verran tietokonetta.  Saan tämän akun tarvittaessa yhdysjohdoilla kiinni veneen varsinaiseen sähköjärjestelmään, mutta jos yhdysjohto unohtuu päälle, niin käynnistyksessä sulake palaa.

Ennen minulla oli sellainen 7Ah kannettava akku, jossa oli monipuolisesti liittimiä.  Käytin siitä nimitystä 4-akku.  Se oli hirveän kiva puhelimen latauksessa.

     14 asteen pakkasessa oli vähän tönkköistä asetella laturien hauenleukoja akkunapoihin, oli siinä vähän valottomuuskin ongelmana.  Olin tuonut repussa kotoa toisen laturin, ja sillä latasin tuota 3-akkua.  Nämä laturit ovat halpoja, liekö sellainen 30 €.  Ja sitä toista tarvitsen välillä kotona kun lataan mökille tarkoitettua akkua, joka on nyt kokonaiseksi vuodeksi unohtunut kotiin.

     Minun on vielä tultava kuukauden sisällä tarkistamaan akut, ja samalla pitää 2-akku kiikuttaa jätekonttiin läheiselle huolto-asemalle.  Olen ommellut (sillä minä ompelen paljon, retkeily- ja veneilytarvikkeita) akulle vahvan olka-kantohihnan, ja sen avulla on aika helppo kiikuttaa akku alas hankeen ja sitten pois.  Se pitää vielä kietoa sanomalehteen, ettei akkuhappo polta vaatteita.

     Ja akuthan on pidettävä puhtaana.  Joku sanoi, että likainen akku voi menettää päivässä 2 % tehostaan.  Minulla on tällä hetkellä pieni levottomuus kaikkien kolmen akkuni suhteen, ja sitä levottomuutta paikkaan talvella työllä ja keväällä ainakin yhden uuden akun ostamisella.  6-8 vuotta on aika hyvä käyttöaika akulle.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

kiruta tähä eres vähä...