Vene saaria kiertää, maisemaa vaihtaa, tuulta etsii, myrskyjä kaihtaa. Kitaran soitossa elämän ilo, ulapan kimmellys, auringon kilo.
Syksyn kylmässä usva ja pimeä, saaret ja rannat, vailla nimeä. Satamaa etsit kuin äitisi kohtua, himmeän lyhdyn valo tuo lohtua ...

lauantai 19. helmikuuta 2011

Radio on kesällä veneilijän paras seuralainen.


Kesällä kuunnellaan radiota pitkin päivää. Ja ohjelmat ovat tyystin erilaisia kuin talvisaikaan. Tulee ihmisläheistä, eri paikoista ja tapahtumista kertovaa ohjelmaa ja hyvää musiikkia on kuultavissa monelta eri kanavalta. Veneessä yksin ollessani minulla on radio välillä auki tuntikausia peräkkäin.

Minulla on ikivanha autoradio, jota on ronkittava lähes joka vuosi jollakkin tavalla, että sen saisi toimimaan. Kun sen ilmaiseksi sain, niin en viitsi sitä enää nykyisin edes tuoda talveksi pois veneeltä. Kerran siinä oli piirilevyllä jotakin likaa, toisen kerran kasettipuolen sähköt saivat jotakin kontakti-häiriöitä. Minulla on vielä nippu C-kasetteja, mutta enpä taida niitä enää tänä vuonna veneelle raahata. Antennijohto menee laidan sisällä avotilan takakaiteen luokse, jossa on läpivienti puisen parraslistan kautta. Sinne olen laittanut 80 cm pitkän autoantennin, jonka tavallisesti joku naapuriveneilijä ruhjoo parin vuoden välein silpuksi.
Tämän radion luotettavuus alkaa olla kyseenalainen; merisään kuuntelua ei uskalla enää sen varaan laskea. Kun autoradion antennin liitos on ulkoilmassa, siihen väistämättä tulee säännöllisesti jotakin kontaktihäiriötä.

Uuden radion ostaminen muuttaisi rajusti veneen tunnelmaa. CD-levyt saisi soimaan ja kenties koko levykokoelmani. En ole ihan varma, haluanko sitä.

Radion kovaäänisen magneetti aiheuttaa voimakkaita häiriöitä veneen kompassille. Oikeastaan kaikkia metalli-esineitä, jotka ovat metrin säteellä kompassista, kannattaa käyttää kompassin lähellä ja katsoa, miten se vaikuttaa kompassineulaan. Jopa pienempi kompassi vaikuttaa isompaan kompassiin.

Käsiradiona minulla on tuo joskus vuonna 1980 ostettu radio, josta maksoin 99 markkaa. Se on kovasti teipattu, kuten kuvista näkyy. Antennin rikkoontuminen aiheutti ongelman, en todellakaan olisi halunnut luopua tästä erinomaisesta ja pienestä radiosta. Mutta tuo sähköjohdosta vääntämäni antennin korvike toimii erinomaisesti. Tämä sama radio on mukanani mökillä ja retkillä talvisaikaan. Lanka-antenni ei ole kovinkaan herkkä häiriöille. Tavallinen antenni pitäisi olla 45 asteen kulmassa ja suunnattu kohti radiomastoa.
Kerran kesässä radioon pitää vaihtaa paristot; se on syytä tehdä, kun kuuluvuus alkaa vähänkin heiketä. Kaksi sormiparistoa sisään, uudet ilmastointiteipit päälle ja taas pelaa luotettavasti.

Merisää tulee 6 kertaa päivässä ja usein ne ovat todella tarpeeseen. Joskus kuitenkin;
  • MERISÄÄ MÄN JUST! Huomaan tilanteen viisi minuuttia liian myöhään.

Mieliohjelmiani ovat Alivaltiosihteeri, BluesMinisteri, CountryTohtori, Aristoteleen Kantapää, nuotin Vieressä, anonyymit kotikiusatut, Nousevan Auringon Talo, Flyygelin mutkassa, Luonto-suomi, tiede-ohjelmat, Eurooppalaisia puheenvuoroja, Poppikoulu, tähtisumua, Suomi-soi, iskelmäradio, pop eilen-toissapäivänä, kersantti pippuri, olipa kerran radio. Sitten on latinalaisen musiikin ilta ja kaikkea muuta mahdollista. Valikoima on siis laaja, mutta välillä menee joitakin iltoja vaikkapa grillillä tai laituriparlamentissa, jolloinka ei tule radiota kuunneltua.

Veneellä nousee usein esiin kysymys; mitä tänään tulee radiosta? Liian usein on huomannut missanneensa jonkun kivan ohjelman. Tein radio-ohjelmista viikko-listan, jotta osaisin olla valppaana mieliohjelmiani odottaessani ja päiväohjelmaa suunnitellessani.  
 Lista on hieman jäänyt ajastaan jälkeen, mutta se on LUETTAVISSA TÄSTÄ LINKISTÄ.  
Tämä on myös esimerkki siitä, kuinka blogissa voi liittää lisä-aineistoa lukijoiden selattavaksi Google-Documents ohjelman kautta linkittämällä.
                                  Lisäykset ja kommentit listaan VOI JÄTTÄÄ TÄHÄN.  

Ja remontoidessa on myös välillä mukava pitää radiota päällä. Joskus käy myös niin, että naapuri-veneissä pidetään niin kovaa melua,että ainoa mahdollisuus luoda jonkinlainen oma ääni-ympäristö, on pitää ovea kiini ja radiota päällä.
Tulevana kesänä radio tulee edelleenkin olemaan päasiallinen viihde-laite veneessäni. Omien ajatusten ohella, tietenkin.

1 kommentti:

  1. Juu, radiota tulee paljon kuunneltua saaressa. Myös purjehtiessa, jos on leppoisat kelit.

    VastaaPoista

kiruta tähä eres vähä...