Vene saaria kiertää, maisemaa vaihtaa, tuulta etsii, myrskyjä kaihtaa. Kitaran soitossa elämän ilo, ulapan kimmellys, auringon kilo.
Syksyn kylmässä usva ja pimeä, saaret ja rannat, vailla nimeä. Satamaa etsit kuin äitisi kohtua, himmeän lyhdyn valo tuo lohtua ...

keskiviikko 16. helmikuuta 2011

Venealan lehtien ja messujen anti käytännön veneilijälle.

Olin vuosikausia Vene-lehden tilaajana.  Sitä ennen keräilin Venemaailma-lehden numeroita.  Kun tuo luku-innostus hieman lakkasi, leikkasin lehdistä parhaat artikkelit talteen.  Siinä on sitten jonkinlainen satama- ja tekniikka-alan kirjasto saatavilla tarvittaessa.  Mutta enpä ole joutanut tuota arkistoa selaamaan.  Kuten en noita vene-lehtiäkään.  Pieni valikoima käytännön kirjatietoa on kesälläkin veneessä mukana.

Lehti-tilauksen lopettaminen tuntui aluksi ankealta, mutta ei sitä ole jäänyt kaipaamaan.  Vene-lehdessä on 6 sivua hyvää satama-esittelyä ja ehkä 4 sivua tekniikkaa, josta olisi hyötyä.  Loppu on mainoksia ja joka lehdessä on pari esittelyä isoista purjeveneistä.  Venemestari-lehdessä olisi paljon enemmän minua hyödyttäviä artikkeleita.  Näitä kaikkia, ja lisäksi ruotsalaisia boating-lehtiä tulee selailtua eri paikoissa.  Vene-messuilla olen käynyt 3-4 vuoden välein, samaan tunnelmaan pääsee, kun haistelee lasikuitua oman veneen keulakomerossa.

Kaikkein mieluisin paikka minulle on käytettyjen veneiden Venetori syyskuun puolessavälissä.  Siellä pääsee tutustumaan kymmeniin käytössä oleviin veneisiin omistajien opastamana.  Ja siellä tämä veneilymaailma on esillä parhaimmillaan ja juuri sellaisena, kun säännöllisesti veneilevät sitä tarvitsevat.


Tässä on mallia veneilytiedosta; koristetaulu kerhomökin kokoustilan seinältä.  Solmujen teosta on myös olemassa  mukavia pieniä opasvihkoja.  Nämä ovat enimmäkseen koristeita; käytännössä paalusolmu ja siansorkka ja oliko se nyt... ulkosorkka ovat ne, jotka kannattaa opetella.  Näistä solmuistakin käytiin lehtien palstoilla muutama vuosi sitten vilkasta keskustelua.  Sitä siivitti mm. sekin, kun vene-lehden sivuille eksyi jostakin solmusta virheellinen ohje.  Ammattilaisillekin sattuu virheitä.
.

1 kommentti:

  1. Partiopoikien perussetti on: Paalusolmu pitäviin kiinnityksiin , esim skuuttinarut. Jalussolmu köysien liittämisiin, lippusolmu nimensä mukaan lipun solmimiseen lippunaruihin. Siansorkka ja ulkosorkka veneen kiinnittämiseen laituriin. Ja merimiessolmu, hmm... ehkä koristekäyttöön.

    VastaaPoista

kiruta tähä eres vähä...