Vene saaria kiertää, maisemaa vaihtaa, tuulta etsii, myrskyjä kaihtaa. Kitaran soitossa elämän ilo, ulapan kimmellys, auringon kilo.
Syksyn kylmässä usva ja pimeä, saaret ja rannat, vailla nimeä. Satamaa etsit kuin äitisi kohtua, himmeän lyhdyn valo tuo lohtua ...

keskiviikko 13. huhtikuuta 2011

Ennen kevätremonttia vene on siivottava perusteellisesti.

Lähdin päiväkäynnille veneelle, lähinnä saadakseni päivittäisen neljän tunnin liikkeelläolon.  Lämpöä oli mukavasti viisi astetta ja sitä konhentelin luomalla teräslapiolla lumia loitommaksi.  Kohta melkein jo sähkökaapille asti voisi kävellä.  Sitten oli vuorossa veneen kansien ja avotilan siivous roskista.  Siihen minulla on sellainen hieno 1 €-kaupasta ostettu harja.  Lakaisu on tehtävä järjestelmällisesti, rauhallisesti ja pölyttämättä.  Lakkaus ym. töiden edellä se on tehtävä toisenkin kerran.  Parit hiirenpipanatkin löytyi kannelta.
     Ja tässä nyt vihdoinkin pääsi kevään tunnelmaan; miten tuttuja nämä konttaavat asennot ovatkaan, hankalasti kurotellen, ahtaissa paikoissa pujotellen.  Joskus joutuu moneen eri suuntaan vääntämään itseään, että ulottuu harjalla joka paikkaa.  Ensin katto, sitten hyttikannet, etukansi ja sivukannet.  Lopuksi avotila.  Puhaltelen välillä pölyjä keuhkovoimalla parraslistan raosta.  Näissä siivoamis- ja hiontatöissä käsien liikeet ovat vähän samoja, kuin millä tämä Karate-Kid harjoitteli; hänhän kiillotti autoa.  Siinä vähitellen vahvistuu työkuntoon.
     Ja siinä äkkiä minut havahduttaa  joutsenen mahtavien siipien humina, kun se lentää sataman ja rantahaavikoiden ylitse.
Siivous on myös yksi niistä töistä, missä työturvallisuus on otettava huomioon.  Hengityssuojain ei olisi pahasta ja työaika on syytä rajoittaa mahdollisimman lyhyeksi ja heti sen jälkeenkäydä laiturin reunalla tuulettamassa keuhkonsa ja vaatteensa.  Siksipä en enää ryhtynytkään hiontatöihin tänään.
     Eväänä oli teetä ja sämpylää, reissumiestä salaatilla ja kinkulla.  Murustakaan eväistä ei saa veneeseen tiputtaa talven aikana.  Lähtiessä vielä vilkaisu veneen sisätiloihin; kaikki kunnossa.
Päivä oli pilvinen ja tyyni.  Pari miestä oli varmistamassa rannalla, kun yksi haki jään alta, avannosta merkkitolppaa.  Siinä oli talvella ollut vene, joka oli sitten hinattu pois.  Avannon merkiksi oli laitettu tolppa, naruilla varmistettuna ja nyt ne olivat luonnollista tietään painuneet hieman lähemmäksi pohjaa.  Ja sieltä se nyt nousi sitten luonnollista tietä.  Ongelmana oli myös pieni öljyläikkä, joka oli asfaltille jäänyt jonkin työkoneen jäljiltä.  Se pitäisi imeyttää pois sahanpurulla.
     Minä kävin vielä varastokaapillani varmistamassa tilanteen; hiomatarvikelaatikko oli siellä, mutta tinneriä ei ollut.  Ja haalarit taisivat olla ämpärin alla veneen katolla, muistaakseni.  Siis kaikki valmiiina seuraavaa käyntiä varten, joka saattaisi olla jo huomenna, torstaina.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

kiruta tähä eres vähä...