Vene saaria kiertää, maisemaa vaihtaa, tuulta etsii, myrskyjä kaihtaa. Kitaran soitossa elämän ilo, ulapan kimmellys, auringon kilo.
Syksyn kylmässä usva ja pimeä, saaret ja rannat, vailla nimeä. Satamaa etsit kuin äitisi kohtua, himmeän lyhdyn valo tuo lohtua ...

sunnuntai 30. kesäkuuta 2013

Veneilykauden ensimmäinen retki, 6 pv ilmaista satamointia

Aika lähteä merille.. Mitä? Nyt jo?  23.6. Sunnuntaina 15.20 motti käyntiin, ja.. olipa outoa olla liikkeellä.  Malkasaaressa näytti olevan tilaa, joten sinne.  Pieni jännitys mielessä kun lähestyin laituria lähes tyynessä ilmassa...kauden ensimmäinen rantautuminen.  Oikealla olevan moottoriveneen sivullaan pitämä rantalelu aiheutti ylimäärisen väistöliikkeen ja sitten piti oikein juosta keulaan, ja laiturille hypättyä oli kiire pysäyttää veneen vauhti.  Laiturilla seistessä sydän sanoi jopa hieman pompompom.
     Ja sitten alkoi kesän vietto saaressa.  Laiturissa oli useimmiten muutama vene, pitkiä aikoja olin yksinkin.  LIV kunnossapito kävi huoltotöissä ja MPS kävi hinaamassa yhden peräsinakselinsa katkaisseen ison vanhan venen pois.  Olivat rynkyttäneet vaiheita siihen malliin, että vahinko ei ollut odottamaton. Minä kiirehdin päälaiturille köysinippu olkapäällä auttamaan heitä, mutta pääsivät he melomalla sinne, pari hentoista tyttöä keksien kanssa...
     Vietin saaressa 2 yötä.. erittäin rauhallista oloa. Kerran sain aihetta noitumiseen, kun ökyveneen aallot pisti paikat mukkelismakkelis. Paistinpannulla olleen ateriani sain pelastettua, mutta retkikeittimeni kaatui, liekki vielä päällä...  Tarttis tukea se paremmin. Tein monia tärkeitä siivous ja työ hommia veneessä, kun sopivasti aika tuntui pitkältä.  Mukava tunne.  2 PV ilmaisella paikalla.. myös se lämmitti saiturin sielua.

Tiistaina klo 9.20 lähdin  helpossa kelissä liikkeelle, päädyin Mustaan.  N. 10.35 olin yksin laiturissa, poijut olivat nyt aiempaa lähempänä, minun valitsemani poiju oli vain 2 m veneen perästä.  Kävin kauppalaivasta provianttia 33€.  Taas rauhallista.. Mitä nyt päivä-kävijöitä eväitään syömässä ja saunomassa. Eräänä päivänä viritin aurinko-paneelin aika mutkikkailla kytkennöillä lataamaan 3-akkua, haa! Se toimii. Apico-liittimet olivat lopussa tai kaupungissa tai autossa tai... Puhelinta ja Nexus:ta pitää yhtenään ladata.  Mitäkö puuhasin; Rantakävely, horisontin tuijottelua, luin verkosta uutisia, siivousta ja veneen kunnostusta, kotisoitto, musaa radiosta, vessaan rannalle, tontin tutkimista, pientä siivousta, äkkiä juoksu nostamaan keulatikkaat ylös, kun tuli isot aallot... sitten sama uudestaan ja toistuvaa ihmettelyä, miksi kerholaituriin ei tule enempiä veneitä.  Sitten bongaan jonkun tutun veneen, joka on menossa Kaunissaareen. Jatkuvaa muistiinpanojen tekoa puuttuvista esineistä ja muutamien keskeneräisten rakenteiden suunnittelua.
Keskiviikko iltana pieni levottomuus, sateita ennustettu, tuuli saaren toisella puolella oli aika kova.       Torstai aamuna, kun istuin aamukahvilla, ja kun tietsikasta  oli virta loppumassa, sivulleni ajoi aivan odottamatta iso työlautta Granö, sen kyydissä oli pakettiauto, kaksi traktoria ja 8 työmiestä.  Laittoivat tolpan, sähkö kaapin ja johdot mökin kulmalle..  Saarimökki on saamassa sähköt. Seurailin muutaman tunnin miesten puuhia, meri oli tyyni, mutta ukkosta oli ilmassa.  Ukkosella noita sähkötöitä ei olisi ollenkaan saanut tehdä.  Noiden tolppien pystyttämisen näkeminen oli hyvin opettavaista; katepillari ne nosti kauhallaan pystyyn, ja sitten porauksilla se metalli-tukien avulla kiinni peruskallioon  Ainoana paikalla olijana jäsenenä annoin luvan mäntyjen kaatoon linjan tieltä... hahahaa; Minähän sanoin että tehän kuljette moottorisaha tanassa metsän halki ja kaadatte puita edeltänne minkä parhaaksi näette..

Tänään en ole menossa... Niin, minne..  Oleskelu vaain jatkuu, ei mitään pakkoa.  Ukkonen jyrisi, tihkutti... Menin mökkiin, sytytin kaasun, meinasin laittaa teetä, mutta eihän täällä ole mitään ruokatarvikkeita, vain paketti kahvia!   Kauppa vene tuuttasi jossakin lähellä..  Tein mökin keittiössä erittäin sipulintuoksuisen aterian... hiukan nolotti.  Ahh tuota kevätsipulia, ihanaa!!
     Sitten oli jo perjantai ja minähän jäin odottamaan kiintoisaa viikonlopun ryntäystä.  Sitä ei tullut, vain 2 venettä, joista toinen poistui myöhään illalla.  Pieni kitarakonsertti.. esitin laiturilla ihmisten iloksi mm. paljon kalastus-aiheisia lauluja, kun kerta nämä tykkäsivät onkimisesta ja laulusta.  Myös venäläisen ohjelmistoni yritin kelata.. yleisön toivomuksia pitää kuunnella.  Yöksi tuuli kääntyi luoteeseen, mikä on tässä satamassa kenkuin suunta.  Onneksi se pysyi vain tuossa 3-4 metrissä.  Siihen suuntaan tulee aikanaan kelluvat aallonmurtaja-ponttoonit jolloin laiturissa olo hieman helpottuu.
     Palasin kotisatamaan lauantai-aamuna, lähdin Mustasta klo. 6 ja aamukahvin otin vasta kotirannassa.  Hyvä 6 päivän reissu, kotirannassa ruokaa oli jäljellä vielä 3 leipää ja palanen makkaraa ja juustoa, ei ole muona ennen näin vähiin käynyt.  Tihkusade alkoi 5 minuuttia ennen laituria, mutta rantautuminen oli helppo.  Tuttuja ei näkynyt, muutaman tunnin tietokoneen käytön jälkeen kotiin.  Taskussa minulla oli pitkä lista veneelle vietävistä tavaroista...  Hohhoijaa, mutta ei mitään kiirettä taaskaan.  Elämä, ja eritoten veneily, on leppoisuutta varten.
.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

kiruta tähä eres vähä...