Vene saaria kiertää, maisemaa vaihtaa, tuulta etsii, myrskyjä kaihtaa. Kitaran soitossa elämän ilo, ulapan kimmellys, auringon kilo.
Syksyn kylmässä usva ja pimeä, saaret ja rannat, vailla nimeä. Satamaa etsit kuin äitisi kohtua, himmeän lyhdyn valo tuo lohtua ...

perjantai 24. toukokuuta 2013

Veneen pohjan kunnostusta hyytävässä kevätsäässä

Limilautaisen ison moottoripurren pohjamaalaus, Primerin laitto, on iso urakka, enkä suosittele sitä aloittelijalle. Silti se on tehtävä.. ehkä kerran kymmenessä vuodessa...  Minulla yllättäen rupesi maali (siis vain myrkkymaali...) varisemaan siihen tahtiin, että oli aloitettava tuota hommaa.  Marina-75 veneessä urakan voi pätkäistä kahdeksi, köli erottaa puoliskot senverran hyvin.  Minä pätkäisin vielä tämänkin urakan kahtia, viidennnen laudan kohdalta.. maalaan vain alaosan ja kölin.  Ylälaudat ja vasen puoli saa sovinnolla jäädä ensi syksyksi ja kevääksi.  Parempi tehdä se, mihin voimat ja taidot riittävät, kuin yritellä kohtuuttomia.
     Hommahan nimittäin kannattaa aloittaa jo syksyllä, raaputtamalla vaikkapa myrkkymaalit pois.  Pohjamaalejahan, primeriä, taitaa olla kaksi eriväristä kerrosta, punertava ja ruskea, lienevätkö ne paksuudeltaan 0.4 mm...?   Maalinpoisto tehdään Scraballa, taltalla, sitten hiomalla 60, ja 240 hiomapaperilla ja lopuksi vesihiomapaåerilla.  Gelgoatia ei saa vahingoittaa.  Kaikkinensa tämä työ on sellainen, että minun (tai jonkun osaavamman) pitäisi kirjoittaa ohje aiheesta.
     Muutama vioittunut kohta korjataan Gelgoat fillerillä.

Koska teen nykyisin lähes 10 tuntista työpäivää tietsikalla, on minulla jäänyt venehommiin vain 4-6 tuntia päivässä.  Kädetkään eivät kramppaamatta kestä kuin 3-4 tuntia tuota puhdistustyötä.
Vesillelaskupäivät ovat minulta lipsuneet ohi kerta toisensa jälkeen; teen seurakohtaista ennätystä ilmoittautumalla mahdollisimman moneen vesillelaskuun ja sitten perumalla.
     Sain lakkaukset aika hyvään malliin 2-3 viikkoa sitten mutta sen jälkeen ilma muuttui vihmovan kylmäksi.  Itätuulta on ollut viikko yhtämittaa, tuulta 8-11 metriä.  Siinä hiominen on muuttunut mahdottomaksi, kun en saa aitaan tuulensuojaa.

     Mutta työtä siis syntyy, ei mitenkään hammasta purren eikä raskaassa mielessä.. sellaisella hiljaisella sinnikkyydellä.. mitäpä tässä, kun joudun kuitenkin olemaan kaupungissa niin annetaan mennä päivä kerrallaan.  Joka päivä oppii jotakin uutta ja tämäkin homma on osattava ja niksit tunnettava.  Monelta ihmiseltä olen saanut hyviä vinkkkejä.  Emilia-purjevene kunnosti pohjaansa ja sieltä tuli parhaat neuvot sekä hyvä esimerkki.
     Sitäpaitsi merille, tai edes laituriin, ei ole näillä tuulilla ja ilmoilla ole minkäänlaista kiirettä.  Rannalla menee välillä jutellessakin ihmisten kanssa pitkään.  Myös syksystä voisin lyhentää tätä kautta ja aloittaa sen rapsuttamisen taas hyvissä ajoin...

     Kesästä ennustan pilvistä ja sateista.. Kosteutta on nyt maailman ilmoissa riittävästi, kun olemme tyhmyyksissämme sulattaneet jäätiköt.  Kaunissaaressa on talvisen koillismyrskyn aikana kaatunut 100 isoa puuta, sataman vuosimaksu on noussut 140 €uroon.  Venekerhon mökille saareen on tullut sähköt ja eilen sinne vietiin jääkaappeja ja liesi.  Valot siis kohta loistavat mökissä saunassa, poluilla ja laiturilla.  Hepsheijaa!   Kaunissaari toivottavasti säästyy sähköltä.

    Ja muista kuulumisista:  DartLang ohjelmointikielen 1.0 versio tulee joskus kesällä ja se on suurin intohimoni nykyisin:  http://www.dartlang.org/    http://www.dartlang.org/tools/editor/
Jos teillä on nörttejä tuttavapiirissä, niin suuositelkaa.  Verkko-ohjelmoinnista saavat hyvän ammatin tai harrasteen.  Täällä on tulevaisuus.

     Ja ostin Nexus 7 laitteen, (ei 3G:tä)  WiFi-yhteydellä, 270 €.  Todella hauska peli.. sitäkin voin suositella.  Minulle se on tarpeen, koska luen valtavasti, ja kännykästä lukeminen alkaa olla turmioksi silmille.  Tämä laite on 12 x 20 cm. Ja muodoltaan niin liukas, että se todennnäköisesti putoaa asfalttiin tai mereen jos en hanki sille kunnon koteloa...

     Tätä kirjoittaessa vetelen kaffetta naamaan, kananmunan ja paisto-makkaran kera, ulkona +11, harmaata, mutta tuulta vain 3 m itää.  Ja IP saadaan aurinkoakin.  Konetusta vielä tunti, sitten rantaan...  hohhoijaa.. ah tätä kevään onnea  :)
     Ja eipäs lipsahtanut ihan kuukautta edellisestä blogikirjoituksesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

kiruta tähä eres vähä...