Vene saaria kiertää, maisemaa vaihtaa, tuulta etsii, myrskyjä kaihtaa. Kitaran soitossa elämän ilo, ulapan kimmellys, auringon kilo.
Syksyn kylmässä usva ja pimeä, saaret ja rannat, vailla nimeä. Satamaa etsit kuin äitisi kohtua, himmeän lyhdyn valo tuo lohtua ...

sunnuntai 26. huhtikuuta 2015

Pari pulmaa telakointi / kevätremontti hommissa

..ja kuinka ne ratkaistiin aikaa ja työvoimaa säästäen..
Pressu tiputti valkeita hiutaleita.. Kiinalaisten lapsityövoiman kyyneleitä.. oletan.  Se tekisi lakkaamisen vaikeaksi.. myös pressun vaihtaminen olisi työlästä.  Olin laittanut siis alle ensiavuksi kaksi 4 x 6 m pressua ja yhden pienemmän.  Niiden pudistaminen hiutaleista olisi erikoisen hankala tehtävä.  Mutta satunnaisten hiutaleiden kontrollointi vaakasuorilla pinnoilla olisi aika helppoa. Ja pystysuorille pinnoille ne eivät kai niin takertuisi.  Siis:  en ryhtyisi pressujen vaihtoon.
Siivosin siis harjalla KAIKEN kannelta.  Pyörretuuli jossakin vaiheessa hauskasti nosti niitä veneen kannelle takaisin..  Meni vain pari tuntia.. ja valmistaudun vielä toistamaan homman.

Pohjan kunnostus-urakan lopun päätin siirtää myöhemmäksi; mutta nyt siistisin pohjaa jo sitä varten. Eritoten hinkkaisin yläosasta vanhaa, kerrostunutta myrkkymaalia vähemmäksi.  Tämä oli sellaista työtä, jota voi tehdä haluamansa määrän ja keskeyttää sen mihin kohtaan vain haluaa.  Pohja muuten näytti aika hyvältä.. vain vasemmalla edessä vesirajassa olisi vähän korjattavaa.

Kevätremppa on mennyt leppoisasti.. olen ehkä 12 päivää ollut paikalla..  3 tuntia työtä on jo reippaasti keski-arvon ylittävä päiväsuoritus.  Leppoisaa siis.. ja koska en 25.4. laskuun mennyt niin nyt on pari viikkoa aikaa.  Joinakin päivinä on lämpö pressun alla ollut +12.. tänään oli ehkä +6 ja aivan huikea sumu.  Se jatkuu illalla Helsingissä vahvana.  Telakalla on aika kiva olla: ruokana minulla on  nykyisin "mössöä" : yhdistelmä kahdesta eri laatikosta runsailla lisukkeilla ja salaateilla.  Helppoa ja nopeata.. ja lämmitän sen kopissa mikrossa.  Siellä sain myös osakseni ihmettelyä, kun lämmitin alumiinifolion mikrossa:  - eikö se kipinöinyt??   Onkohan tää jotain vanhaa perintötietoa?

On vähän hankala kirjoittaa polvillaan tuolin edessä.. kone tuolilla; yritän lattialla.. ei sekään mukavaa.. sitten takaisin kiikkustuoliin.. telkkarista pyörii taustalla Amazing craze..  Nojoo..

Tein myös hienon innovaation telakointi-systeemiin: laitoin oikealle, parraslistan päälle, kaidetolppiin tukeutuen 3 noin 55 cm koolinginpätkää, jotka oli sahattu viistosti.. jotta niistä saa laudan kurkihirteen halutessaan.  Siihen siis tukeutuu nyt räystäslauta; kaksi hyvää lankkua, jotka ovat n. 10 cm sivussa ja ylempänä kaidevaijeria.  Se mahdollistaa parraslistan parissa työskentelyn entistä paremmin.  Palkkeihin porasin reiät, joilla ne saa nippusiteillä kiinni kaidetolppiin.  Ne lepäävät tolppien alustaraudan päällä.. ja lakkauksen ajaksi nostan niitä jollain systeemillä pari senttiä, jotta pensseli mahtuu heilumaan.  Loistavaa simppeliä designeä, joka käyttää hyväksi olemassa-olevia rakenteita.  Vaikka sen itse sanonkin.  Miksi minä tyhmä en jo 10 v. sitten tehnyt sitä.  Vasemmalla laidalla palikat ovat poikittain, mikä on huonompi ratkaisu.  Enkä ikinä ole sahauksista ja porauksista selvinnyt näin tehokkaasti.  Kovasti ylpiä itsestäni :)  Tuntuu todella hyvältä kun voi koko ajan parannella olosuhteita ja omaa työ-ympäristöään.

Ja rannalla ja telakalla on hieno tunnelma.. paljon mukavia ihmisiä.  Miettii jo, millaista olisi saaressa olo..  Ja ottaisikohan Kaunissaareen kausikortin pitkästä aikaa?  Oikeesti minä viihdyn telakalla ja voisin tehdä sitä pidempäänkin..   eiku...  Lakat jo ostin.. jostakin pari litraa myrkkymaalia..
Näillä mennään.. välillä vähän tokkurainen olo mössöruuasta..  lihaskankeus ja selän jäykkyys tuntuu hävinneen kiikkustuolissa..   Siis kevättä kohden..  vesillä ja laitureilla tavataa..  ystävät ja venemiehet.
.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

kiruta tähä eres vähä...